8 ONMISBARE (SPORT) SUPPLEMENTEN


Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je in principe alle vitamine en mineralen binnen. Helaas hebben we te maken met massaal geproduceerd fabrieksvoedsel die de gangpaden van onze supermarkten domineren. Ook door bodem- en luchtverontreiniging en het toenemende gebruik van pesticiden hebben veel voedingsmiddelen nu minder voedingsstoffen dan ooit in de geschiedenis. Supplementen kunnen daarom een goede aanvulling zijn.

Sommige supplementen kun je dagelijks nemen zoals multivitaminen en visolie en andere supplement kunnen als kuur worden gebruikt of op trainingsdagen. Check altijd goed het label voor gebruik.

Whey protein poeder

Whey proteine is een product die bij de kaasbereiding ontstaat door het stremmen van de melk na toevoeging van stremsel. Whey heeft een hoge biologische waarde waardoor het goed kan worden gebruikt voor herstel na bijvoorbeeld krachttraining maar ook voor andere processen van het lichaam die eiwit nodig hebben. Tevens bevat whey Leucine een amino zuur dat niet door het lichaam kan worden aangemaakt en daarom alleen via voeding kan worden aangevuld. Leucine stimuleert de eiwitsyntese (het opbouwen van eiwitten in de spieren). Hoe ouder we worden hoe minder makkelijk we eiwitten opnemen, je zult dus een hoge dosering nodig hebben, of een leucine- of BCAA supplement nemen. Klik hier voor een goede en smaakvolle Whey Proteine

Aan whey wordt stremsel toegevoegd, stremsel is een enzym dat uit de maag van pasgeboren klaveren wordt gehaald. Eigenlijk is whey dus niet vegetarisch. Er zijn inmiddels veel veganistiche whey soorten gemaakt van bijvoorbeeld erwten, deze soorten whey zijn vaak even hoogwaardig.

Omega-3 vis olie

Omega-3 is een essentieel vetzuur, wat betekent dat ons lichaam het niet kan aanmaken, dus we moeten het uit onze voeding halen. Het wordt in hoge concentraties aangetroffen in vette vis. Omega-3 is erg belangrijk voor een gezonde stofwisselingsfunctie en voldoende inname biedt een hele reeks andere gezondheidsvoordelen, waaronder het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker, psychische stoornissen en ontstekingen. Vegetariërs zouden lijnzaadolie (altijd koud gebruiken) kunnen toevoegen aan hun dieet. Een hoogwaardige visolie vindt je hier

Vitamin D

Weinig mensen weten dat vitamine D eigenlijk helemaal geen vitamine is maar een groep in vet oplosbare pro-hormonen. Dit zijn stoffen die geen hormonale activiteit vertonen maar die worden omgevormd tot een hormoon. De twee belangrijkste vormen van vitamine D zijn de plantaardige vorm D2 en de dierlijke vorm D3. Het lichaam produceert vitamine D in de huid onder invloed van het ultraviolette licht van de zon. Dit is tevens de voornaamste bron van vitamine D. Normale voeding draagt namelijk maar voor ongeveer tien procent bij aan de vitamine D-concentratie.
Vitamine D speelt een belangrijke rol bij onder andere het immuunsysteem, de spierkracht en de botaanmaak. Zo draagt vitamine D bij aan het opnemen van voedingsstoffen zoals calcium en magnesium. Ook voor het leveren van een sportprestatie is vitamine D belangrijk. Een vitamine D-tekort kan namelijk leiden tot de afname van spiermassa en explosieve kracht.

BCAAs

Een gecombineerde vorm van drie van de negen essentiële aminozuren – leucine, isoleucine en valine. Ze worden ‘essentieel’ genoemd omdat je lichaam ze niet kan maken en daarom moeten ze worden verkregen via het voedsel dat je eet.

Onderzoek geeft aan dat BCAA-suppletie voor, tijdens en na de training kan helpen bij het induceren van spiereiwitsynthese, wat de technische term is voor het proces dat nieuw spierweefsel legt, zodat je spieren groter en sterker worden. BCAA’s verbeteren ook het uithoudingsvermogen van de spieren, verhogen het energieniveau en verkorten de hersteltijd. Veel gebruik van BCAA’s kan het niveau van andere voedingsstoffen, met name vitamine B6, verminderen, dus kies een product dat ook deze B-vitamine bevat of neem dagelijks een multivitamine.

Creatine

Creatine is een organische verbinding die van nature in het lichaam aanwezig is en een belangrijke rol speelt bij het leveren van energie aan uw cellen. Het is geen essentiële voedingsstof omdat je lichaam het kan aanmaken uit twee aminozuren (glycine en arginine), maar het kan ook via bepaalde voedingsmiddelen worden geconsumeerd. Rood vlees, zoals biefstuk, bevat van nature veel creatine. Zelfs als je veel rood vlees eet, zal het aanvullen met creatine de natuurlijke niveaus van je lichaam verhogen om een ​​aantal belangrijke prestatie- en lichaamsvoordelen te bieden. Onderzoek heeft aangetoond dat suppletie met creatine de fysieke prestaties kan verbeteren, vooral bij opeenvolgende uitbarstingen van kortdurende, intensieve training, zoals krachttraining of intervaltraining, omdat de geleverde energie ervoor zorgt dat je spieren langer hard kunnen werken. Neem creatine altijd met veel water om het risico op uitdroging te voorkomen, sommige mensen kunnen er baat bij hebben om het met voedsel in te nemen om mogelijke maagklachten te voorkomen.

Caseine proteine poeder

Een type eiwit dat lang duurt om te worden verteerd, zodat het zijn aminozuren langzaam in de bloedbaan afgeeft, – in tegenstelling tot wei-eiwit, dat snel wordt verteerd en geabsorbeerd. Het wordt in zijn natuurlijke vorm aangetroffen in zuivelproducten zoals kwark.

Door de langzame afgifte is caseïne het perfecte type eiwit om voor het slapen in te nemen, omdat het je spieren ’s nachts langzaam voedt terwijl je slaapt om het herstel- en herstelproces te ondersteunen.

Magnesium

Magnesium een ​​essentieel sporenelement: elke cel in je lichaam heeft magnesiumionen nodig om te functioneren omdat ze betrokken zijn bij de productie van energie, terwijl honderden enzymen de aanwezigheid ervan nodig hebben om optimaal te werken. Noten, groene bladgroenten en volkoren zijn de beste voedingsbronnen.

Magnesium is nodig voor de werking van het centrale zenuwstelsel en spiercontracties, die beide een groot deel van de training uitmaken, en lichaamsbeweging kan je niveaus uitputten, dus suppletie is wellicht het overwegen waard.

Multivitamine

Precies hoe het klinkt: een tablet of capsule die alle of een aanzienlijke dosis van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van alle essentiële micronutriënten bevat die u nodig heeft om optimaal te functioneren.