DE BESTE MANIER OM VET TE VERLIEZEN

Vet verliezen is lastig dat weten we allemaal. Het vergt kennis, discipline en geduld.

Waarschijnlijk heb je al meerdere diëten geprobeerd en heb je je doel nooit helemaal kunnen bereiken.
De reden; een dieet werkt niet op lange termijn. Bepaalde diëten kunnen gehanteerd worden bij een specifiek doel; bijvoorbeeld een wedstrijd (hier zal ik in een volgende blog dieper op in gaan) echter gaat deze blog over gezond en verantwoord vet verliezen, het bereiken van een gezond vetpercentage, genoeg energie behouden voor je trainingen en je spiermassa in stand houden.

De volgende stappen zijn belangrijk om resultaat te behalen in vetverlies.

  1. Bereken je energiebehoefte (calorieen)
  2. Bereken jouw ideale verhouding van de macronutriënten (eiwitten, koolhydraten, vetten)
  3. Training
  4. Timing van je maaltijden
  5. Aanvulling supplementen

Stap 1 Bereken je energiebehoefte

Meten is weten. Calorieën berekenen is de simpelste methode om controle te krijgen over je dieet. Vaak heeft men geen idee hoeveel calorieen er per dag worden geconsumeerd. Er wordt simpelweg ‘gelet’ op wat je eet. Bewust eten is natuurlijk al een stap in de goede richting, maar ook van gezonde voeding, zoals bijvoorbeeld fruit, kun je teveel calorieen binnen krijgen wat leidt tot een hoger vetpercentage.

Laat je calorieen behoefte berekenen door een personal trainer of voedingsdeskundige of gebruik de calculator links van deze pagina.

Let er op dat elke dag anders is, de ene dag ben je actiever dan de andere dag. Train je voor een specifiek doel laat dan je voedingsplan hierop aanpassen.

Stap 2 Macronutrienten

Het berekenen van de macronutriënten is de 2e belangrijke stap. De verdeling van de hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vetten is cruciaal.

Een krachtsporter gebruik zijn/haar brandstof anders dan een duursporter en als je niet heel actief bent zul je weer een andere verhouding moeten hanteren.
Als je wel eens een koolhydraat arm dieet/Atkins dieet hebt gevolgd weet je wat dit met je lichaam doet. Door koolhydraten drastisch te minderen komt je lichaam in ketose, dit betekend dat je niet meer voldoende koolhydraten tot je beschikking hebt waardoor het gaat zoeken naar een andere vorm van brandstof; vet. Omdat we alle macronutriënten nodig hebben voor alle processen in het lichaam en koolhydraten de snelste en belangrijkste bron van energie is als je veel sport, zul je begrijpen dat het schrappen van een Koolhydraten niet bepaald gezond is. Het zelfde geldt voor een vetarm dieet. Vet speelt een belangrijke rol bij het produceren van hormonen, eet je te weinig vet dan raakt je hormoonhuishouding in de war. Dit gebeurd tevens bij het eten van teveel vet.

Stap 3 Train op de juist manier

Krachttraining is niet alleen bedoeld om er beter uit te zien, het is belangrijk om sneller resultaat te behalen, je metabolisme te verhogen, spiermassa te behouden en je lichaam te vormen. We weten inmiddels allemaal dat krachttraining onmisbaar is bij elke vorm van sport en zelf bepaalde beroepen. Zo heeft een marathonloper een goede krachtbasis nodig om o.a. blessurevrij te blijven door de spieren rond om te gewrichten te versterker, een golfer een sterke core nodig voor een goede strike en een schaatser explosiviteit om die ene seconde sneller te zijn. Ook cardiovasculaire training is een goede aanvulling op het moment dat je vet wilt verliezen. De vraag is alleen welke vorm van cardio (duur, interval, hiit) is geschikt voor jou doel.

Stap 4 Timing van je maaltijden

De verdeling van je maaltijden is belangrijk. Zo is het verstandig om rond om je training een maaltijd te nemen hoger in koolhydraten. Ook kun je met een goed uitgebalanceerd voedingsplan honger voorkomen wat belangrijk is om hormonen die het hongergevoel creëren onder controle te houden. Een complete maaltijd waarin alle macronutrienten zijn opgenomen zorgen voor sneller herstel.

Er zijn online veel kant en klare voedingsschema’s online te vinden. Houd er rekening mee dat dit niet voor iedereen werkt. Een specifiek doel vraagt om een persoonlijk voedingsplan.

Stap 5 Supplementen

We krijgen lang niet meer alle vitamine en mineralen meer binnen via onze voeding, omdat de kwaliteit van voedsel niet meer zo hoogwaardig is als vroeger. Daarom zijn supplementen een goede aanvulling om alles uit je training te kunnen halen en sneller te kunnen herstellen. Een voorbeeld van een veel gebruikt supplement is Whey Proteine. Whey zorgt niet voor spieropbouw wat vaak gedacht wordt, het supplement is puur voor herstel en is tevens een hoogwaardige vorm van eiwit.

Vitamine D is belangrijk als je vet wilt verliezen, een tekort zorgt voor vetopslag en een honger gevoel.