HORMONEN; OESTROGEEN

Als we denken aan de term “oestrogeen,” denken we meestal aan een vrouwelijk hormoon. Oestrogeen speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de zandloper vorm van een vrouw, het bevorderen van volledige borstontwikkeling en weelderige heupen, dijen, en billen.

Naast het bevorderen van de typisch vrouwelijke vorm, speelt oestrogeen een kernrol in de gezondheid van de botten, cardiovasculaire gezondheid en bescherming, hersenfunctie, metabolisme en vetopslag.

Oestrogeen wordt niet alleen gevonden bij vrouwen, maar is ook aanwezig bij mannen. Interessant is dat een goede oestrogeenbalans bij mannen net zo belangrijk is als de juiste oestrogeenbalans bij vrouwen.

Bij mannen, kan overmatige productie van oestrogeen via aromatisatie (het proces waarbij testasteron wordt omgezet in oestrogeen) prostaatkanker veroorzaken en omgekeerd, te weinig aan oestrogeen of gebrek aan oestrogeen kan leiden tot broze botten, laag libido, verhoogde insuline, verminderde glucosemetabolisme en abnormale cholesterolprofielen.

In termen van vet-verlies, bevordert een goede balans van oestrogeen de insuline gevoeligheid, dat is een belangrijk onderdeel van een optimale lichaamssamenstelling en het vermogen om vet te verbranden.

Oestrogeen interageert ook met andere hormonen en uiteindelijk is het de verhouding van deze hormonen die de resultaten in termen van vorm en functie van het lichaam zal bepalen.

Oestrogeen dominantie wordt steeds vaker gezien omdat onze voedselvoorziening en milieu bijdragen aan de oestrogene belasting van het lichaam. Vlees en zuivelproducten zijn geladen met oestrogene resten en kunststoffen. Weekmakers in plastic, medicijnen, pesticiden en andere verbindingen waarmee we dagelijks in contact komen, fungeren allemaal als xeno-oestrogenen.

Weekmakers in plastic. De veilige codes zijn 1, 2, 4 en 5 en de nummers 3,6, en 7 moet je zoveel mogelijk proberen te vermijden. 

Xeno-oestrogenen worden ook wel pseudo hormonen genoemd. Het zijn geen echte hormonen, maar ze gedragen zich wel zo. Het zijn chemische stoffen die je binnenkrijgt via je huid, je spijsvertering en je longen. 

Vrouwen met een oestrogeendominantie hebben de neiging om overtollig vet op te slaan op heupen, billen en dijen, waardoor ze de karakteristieke peer-vorm krijgen, echter is dit niet bij alle vrouwen met oestrogeendominantie het geval.

Bij mannen, met name boven de 40 mannen, kan oestrogeen een probleem vormen als het oestrogeen tot verhouding van testosteron te hoog wordt. Ouder worden gaat gepaard de daling van het testosteron wat kan zorgen voor meer vetopslag op de buik en oestrogeen wordt o.a. aangemaakt in je vetcellen. Vetcellen scheiden aromatase, een enzym dat oestrogeen synthetiseert van testosteron. Het hebben van overmatig lichaamsvet is een zekere manier om ervoor te zorgen dat je meer oestrogeen ontwikkeld dan je nodig hebt.

Om hormonen in balans te krijgen is voedings een van de belangrijkste stappen. Eet voldoende eiwitten (minimaal 0,8 g/kg lichaamsgewicht per dag) en omega-3 vetzuren. Ook noten en zaden zijn een goede aanvulling. Magere yoghurt en kefir (biologisch zonder hormonen), kan worden geconsumeerd door mensen zonder zuivelallergieën.

Eet tenminste 200 gram (groene) groenten per dag.

Gemalen lijnzaad en vruchten, vooral citroen, bieden voedingsstoffen die kunnen helpen bij het ondersteunen van hormoonontgifting en uitscheiding.

Drink veel gefilterd of mineraalwater per dag (2 liter). Drink zoveel groene thee als je wilt. Uit onderzoek blijkt dat het actieve bestanddeel in groene thee, oestrogeen ontgifting ondersteunt.

Drink uit glas of roestvrij staal – vermijd het drinken uit plastic zo veel mogelijk. Kunststoffen bevatten oestrogeen-achtige verbindingen die de normale hormonale functie van je lichaam kunnen verstoren.

Vermijd soja, tofu, en verwerkte sojaproducten. Soja is een hormoonverstoorder en kan uw symptomen verergeren. Bovendien, soja kan de schildklierfunctie onderdrukken en kan leiden tot een opgeblazen gevoel. Soja vermindert ook testosteron. Kleine hoeveelheden gefermenteerde soja, zoals miso soep of sojasaus, zijn af en toe ok.

Vermijd voedingsmiddelen die residuen van bestrijdingsmiddelen of hormonen bevatten. Vermijd suiker, geraffineerde koolhydraten, geraffineerd voedsel, alcohol en frisdranken. Deze voedingsmiddelen bevorderen insulineresistentie en doen afbreuk aan de leverfunctie. De lever is de belangrijkste metabolisator van oestrogenen.

Vermijd trans-vetten en oliën aanwezig in margarine, geraffineerde voedingsmiddelen en gefrituurde producten.

Als u gevoelig bent voor cafeïne, minimaliseer voedingsmiddelen en dranken die methylxanthine verbindingen bevatten zoals koffie, zwarte thee, chocolade, cola of voedingsmiddelen, dranken, of supplementen die cafeïne en guarana bevatten.

Vermijd kunstmatige zoetstoffen.
Stevia, erythritol, xylitol en andere suikeralcoholen zijn aanvaardbaar.

De geconsumeerde vetten moeten meervoudig onverzadigd of enkelvoudig onverzadigd zijn, en biologisch, zoals sesamolie en extra vergine olijfolie. Ze bevatten waardevolle omega-3 en omega-6 essentiële vetzuren die gunstig hormoonbalans kunnen beïnvloeden. Verzadigde vetten, zoals die in kokos en andere noten en biologisch (grasgevoerd) vlees, zijn ook gunstig.

Ten slotte moeten oliën goed worden opgeslagen, gekoeld en op een donkere plek, om de blootstelling aan licht en hun daaruit voortvloeiende oxidatie te minimaliseren.