MOET IK KIEZEN VOOR PLANTAARDIGE OF DIERLIJKE EIWITTEN?

Steeds meer mensen overwegen om minder, of helemaal geen dierlijke eiwitten meer te eten. De kwaliteit van eiwitten, maar ook de omstandigheden waarin dieren verkeren doet men overwegen om over te stappen op plantaardige eiwitten. De vraag is alleen zijn beide soorten eiwitten te vergelijken.

De American Journal of Clinical Nutrition publiceerde gegevens over de voedingspatronen en lichaamssamenstelling van 2.986 mannen en vrouwen (in de leeftijd van 19 tot 72 jaar) in de loop van drie  jaar. Onderzoekers zetten mensen in groepen en liet ze hun eiwitten uit dierlijke bronnen (vis,  kip, rood vlees etc) of planten (peulvruchten, noten, zaden, groenten, fruit en granen) kiezen.

De resultaten maakte geen verschil voor spiermassa of kracht over de periode. Een andere studie vergeleek het effect van het aanvullen van een hoge dosis (48g/dag) van whey of rijsteiwit tijdens een 8-weekse weerstandstraining. De onderzoekers concludeerden dat de winst in kracht, spiermassa en lichaamssamenstelling vergelijkbaar waren tussen  de twee eiwitgroepen.

Dierlijke eiwitten hebben een lichte voorsprong als het gaat om spierherstel door de absorptiesnelheid. In plantaardige eiwitten wordt een lager deel van de aminozuren verteerd en geabsorbeerd. Plantaardige eiwitten hebben echter hun eigen unieke voordelen. Ze bevatten hoge hoeveelheden vezels en fytochemicaliën die gekoppeld zijn aan een lager risico op chronische ziekten zoals kanker en hart-en vaatziekten.   

Vlees wordt ook geleverd met extra componenten die schadelijk zijn voor onze gezondheid, waaronder residuen van antibiotica, hormonen, verzadigd vet, transvetten, endotoxinen (stoffen die in de celwand van sommige bacteriën zitten) en verontreinigingen zoals koper en arseen. Om deze reden moeten alle dierlijke eiwitbronnen biologisch of wild en van hoge kwaliteit zijn.

Koolhydratenverhouding

Als het gaat om planten, bevatten alle plantaardige eiwitten koolhydraten, dierlijke eiwitten zijn vrijwel koolhydraat arm.

Plantaardige eiwitten bevatten nauwelijks vet, terwijl vlees verzadigde vetten.

Conclusie

Plantaardige eiwitten bevatten naast eiwitten ook belangrijke vezels en koolhydraten.
Dierlijke eiwitten worden sneller geabsorbeerd, maar bevatten verzadigde vetten en geen koolhydraten. Deze verzadigde vetten hebben niet direct invloed tenzij de persoon rookt, veel alcohol drinkt of overgewicht heeft.

Voor beide eiwitbronnen geldt dus dat je voor de hoogste kwaliteit moet gaan als het gaat om je gezondheid, opbouw van spiermassa en herstel.